Wat is Tiffany?

De naam Tiffany is afkomstig van de Amerikaanse glaskunstenaar Louis Comfort Tiffany (1848 -1933).
Hij ontwikkelde de techniek om kleine stukken glas met behulp van koperfolie aan elkaar te solderen zodat je er op ronde mallen ook vormen van kan maken. Zo ontstonden o.a. de beroemde Tiffany-lampen.
Dit is een van de verschillen met het maken van glas-in-lood. Glas-in-lood is altijd vlak.

 

De techniek gaat als volgt:
Je maakt eerst een ontwerp of neemt een patroon over op papier.
Hierna zoek je soorten en kleuren glas uit en kijkt of ze combineren. Je tekent de patronen op het glas met een glasstift. Dan snij je de glasdelen en slijpt ze passend op een slijpmachine. Als alle delen goed aansluiten kunnen ze in koperfolie worden gezet. Dan worden de glasdelen op een mal gepositioneerd of in het platte vlak op het patroon. Nu komt het solderen. Het soldeertin komt op de koperfolie en dat krijgt hierdoor zijn stevigheid. Als het werkstuk klaar is gaat het nog in een patina bad voor de kleur afwerking.

 

Tiffany kan een leuke hobby zijn voor iedereen die een beetje handig is en het glas snijden onder de knie krijgt. Vooral de Tiffany techniek biedt talloze mogelijkheden: lampen, spiegels, raamhangers, decoraties, plantenbakjes, ramen en zelfs deurramen zijn erg decoratief.