Wat is glas in lood?

Glas in lood is eigenlijk een algemene benaming voor gekleurd en beschilderd glas dat voor versiering wordt gebruikt. Voorbeelden daarvan zijn ramen in de kerk en ramen in oude panden. De oorsprong van glas moet worden gezocht bij de Egyptenaren Zij gebruikten het waarschijnlijk voor sieraden. Het gebruik van glas verspreidde zich naar Byzantium en daarna naar Griekenland en Rome. De Romeimen waren waarschijnlijk de eersten die glas in ramen gebruikten door stukken glas in de opening van hun metselwerk te plaatsen. In die tijd was het niet mogelijk om grote panelen glas te gieten. Kleine stukjes glas werden aan elkaar gemaakt om toch een grote glasplaat te kunnen krijgen.

De glas in loodramen zoals we ze tegenwoordig kennen stammen van de Fransen af. In de middeleeuwen was glas in lood een kunstvorm voor de kerk. In de kerkramen werden verhalen uit de bijbel uitgebeeld. De oudste glas in lood raam dat we tegenwoordig nog kennen is  waarschijnlijk afkomstig uit het Engelse klooster Jarrow . Het stamt uit de achste eeuw en laat een gefragmenteerde Christusfiguur zien. Tijdens de reformatie zijn  veel glas in lood ramen verloren gegaan.Het was een grote ramp voor het voortbestaan van deze glaskunst.

Daarna volgde een periode waarin men met blank en wit glas werkte. De rijkgekleurde en licht doorgevende ramen werden dof en ondoorzichtig. In de 19de eeuw bloeide de kunst van glas in lood weer op. Dit kwam mede door kunstenaars als William Morris en Edward Burne Jones. William Morris deed dat door middel van een nieuwe soort gekleurd glas te gebruiken.

In Amerika was de invloed van Louis Comfort Tiffany enorm. Dit kwam doordat hij de traditie, het aaneenvoegen van glas met loodprofielen, verbrak door de techniek van koperfolie toe te passen.

De afgelopen twintig jaar is de belangstelling voor glas in lood erg toegenomen. Men wil weer glas in lood ramen in hun huizen en oude ramen worden weer hersteld. Tegenwoordig is het maken van glas in lood panelen niet alleen een beroep, maar ook een hobby. Veel mensen nemen een cursus en gaan zelf aan de slag met het maken van glas in lood ramen.